Engie Fabricom va imprimer des pièces métalliques en 3D
August 5, 2016
Air Liquide initiates FAIR project
August 8, 2016

Engie Fabricom zal met een 3D printer, metalen reserve onderdelen produceren voor haar industriële klanten. Dankzij de samenwerking met de KU Leuven hoopt men op het gebruik van nieuwe legeringen, met betere eigenschappen dan de origineel gebruikte materialen.

In Zwijndrecht, in het atelier van machinale bewerking van Engie Fabricom, heeft men een 3D printer geplaatst die  naast de computer-gestuurde draaibanken en freesmachines zal zorgen voor de vervaardiging van metalen onderdelen voor industriële klanten. Deze 3D printer is momenteel nog in een testfase maar zal in het tweede semester van 2016 de eerste industriële onderdelen vervaardigen.3D printer van Engie bij KU Leuven en Maria Montero Sistiaga, die een doctoraat maakt in het kader van de Engie-KU Leuven samenwerking

“ Als specialisten in industrieel onderhoud, met elektrische centrales of bedrijven uit de chemische en petrochemische industrie als klanten, hebben we regelmatig te maken met beschadigde onderdelen die niet langer beschikbaar zijn, verklaart Philippe Deneve, Division Manager Maintenance, Services & Panels bij Engie Fabricom. Enerzijds brengt dit heel wat kosten met zich mee en anderzijds dienen we rekening te houden met de tijdelijke stopzetting van de productie. Het 3D printen van deze onderdelen biedt hiervoor net enorme mogelijkheden en voordelen.

Deze innovatie is het resultaat van een samenwerking tussen Engie Lab (de nieuwe naam van Laborelec), Engie Fabricom en het AM (‘additive manufacturing’ of 3D printing) team van KU Leuven onder leiding van Professor Jean-Pierre Kruth van het Departement Werktuigkunde, Faculteit Ingenieurswetenschappen, een wereldleider in Additive Manufacturing.
In de laboratoria van de KU Leuven werd een kleinere 3D printer geïnstalleerd, die verder vergelijkbaar is aan de grotere 3D printer bij Engie Fabricom. Met deze machine verkent KU Leuven de optimale procesparameters die Engie Fabricom zal gebruiken voor het verwerken van bepaalde legeringen door analyse van o.a. de porositeit van de gebouwde onderdelen en hun mechanische eigenschappen. Procesparameters zoals het laser vermogen en de scan snelheid worden in rekening gebracht. Dit programma vertegenwoordigt een investering van 10 miljoen euro over vijf jaar en biedt tewerkstelling aan een dozijn mensen.

In een eerste fase zal de Engie Fabricom 3D printer gebruikt worden voor de vervaardiging van een klein percentage bestaande reserve-onderdelen die opnieuw gemaakt moeten worden. Verwacht wordt dat dit percentage geleidelijk zal toenemen. Deze onderdelen zullen in eerste instantie in roestvast staal 316L gemaakt worden, één van de meest voorkomende staallegeringen in de industrie. Op termijn zou men nieuwe legeringen, met betere mechanische en chemische eigenschappen dan de originele materialen, willen gebruiken die ontwikkeld en op punt gesteld worden door KU Leuven. “Dit is het voordeel van de additive productiemethode: nieuwe legeringen kunnen ontwikkeld worden door bv. een kleine hoeveelheid chroom of nikkelpoeder aan een bestaand startpoeder toe te voegen, zonder dat er een gieterij gevonden moet worden die deze nieuwe legering wil vervaardigen”, benadrukt Jean-Pierre Kruth.

Vertaald artikel van Christine Scharff, L’Echo.