SLM Solutions: 40 procent méér 3D metaalprinters verkocht
August 16, 2016
ERPRO & SPRINT fait son entrée aux JO de Rio !
August 16, 2016

De Franse baanwielrenners rijden dit jaar met sturen en stuurpennen die 3D geprint zijn op een SLM 280 metaalprinter van SLM Solutions. Volgens Erpro & Sprint, de Franse producent, is het voor de eerste keer dat wielrenners op de Olympische Spelen een additief vervaardigd stuur gebruiken.

Erpro & Sprint heeft het project opgezet samen met de Franse wielerbond. Het stuur is ontwikkeld door Christophe Cadalbert, een Franse ingenieur die zich heeft laten inspireren door de stuurhendels uit de luchtvaartindustrie. De reden om 3D metaalprinten in te zetten, is gewichtsbesparing en aerodynamica optimalisatie. Als materiaal gebruikt men aluminiumpoeder. Om gewicht te besparen zijn er raster structuren geprint die met weinig materiaal voor veel sterkte zorgen.

Op topsnelheid vooral luchtweerstand overwinnen

De invloed van de aerodynamische vorm van het stuur moet volgens de Fransen niet worden onderschat. Op topsnelheid bij de achtervolging op de baan, zo’n 80 km per uur, strijdt de coureur vooral tegen luchtweerstand. Die bepaalt zo’n 90 procent van de kracht de overwonnen moet worden. Aerodynamica kan dus het verschil maken. Het volledige stuur en de pen zijn in een enkele jaren durend project geoptimaliseerd om deze luchtweerstand zoveel mogelijk te verminderen. De baanwielrenners hebben deze uitgebreid getest in windtunnels die doorgaans door de Franse automobielindustrie worden gebruikt. Ook de stijfheid is verbeterd. Het is de bedoeling de 3D geprinte sturen dit najaar op de markt te brengen zodat ook andere wielrenners ze kunnen gebruiken.

Veel 3D print ervaring

Erpro & Sprint is een Frans productontwikkelingsbureau, dat zowel voor de automobiel, luchtvaart- als medische en andere industriële sectoren werkt. Het beschikt onder andere over 10 SLA printers en 4 metaalprinters, waaronder de grootste 3D metaalprinter van SLM Solutions, de SLM 500 HL met 4 laserbronnen.

Artikel van 3d-print magazine